Kar Yağışı İle Barajlarımız Suyla Dolacak

Sonbahar mevsiminin oldukça kurak geçmesinin ardından Aralık ayının son günleri ile Ocak ayı başında etkili olan kar yağışları, barajların yüzünü güldürüyor. Baraj havzalarında kar kalınlığı, bazı yerlerde 80 santimetreye kadar ulaştı. 

ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, barajlarımızın doluluk oranının artması için kar yağışlarının etkisini göstermesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Kar yağdığında her zaman baraj havzalarında etkili olmayabiliyor. Ancak Aralık ve Ocak aylarında yağan karlar, havzalarda etkisini gösterdi. Bu da oldukça sevindirici" dedi. 

Prof. Dr. Cumali KINACI, Ankara'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı baraj havzalarındaki kar kalınlığının, kıyılarda 20-25 santimetre, çevrelerinde ise 40-80 santimetre arasında değiştiğini kaydederek, şunları söyledi: “Kar, barajlara çok büyük katkı sağlıyor. Barajları besleyen en önemli kaynağın kar suları olması nedeniyle, yağışların bu alanlarda etkili olması çok önemli. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile diyalog halindeyiz. Günlük Ankara’nın hava durumu hakkında bilgi almaktayız. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile yaptığımız değerlendirmede 2018 yılı İlkbahar ve Sonbahar aylarında baraj havzalarında beklenilen yağışlar olmadığı, ama son günlerde baraj havzalarındaki yağışlar endişelerimizi bir ölçüde de olsa giderdi." 

TASARRUFU ELDEN BIRAKMAMAK GEREKİR 

Genel Müdür KINACI, Başkent'in su ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya, Çubuk-2, Çamlıdere ve Elmadağ barajlarında şu anda mevcut rezervin 348 milyon metreküp olduğunu, baraj havzalarına düşen karın, daha sonra üstüne yağmur yağarak yüzey akışına geçmesini ve barajlara akmasını dilediklerini belirterek şöyle devam etti: "Yağışların yeterli düzeyde olmaması ve su tüketiminin artmasına rağmen halen barajlarımızdaki suyumuz yeterli. Ancak böyle olsa da tasarrufu hiçbir zaman elden bırakmamak gerekir. Tasarruf bir yaşam biçimidir. Suyumuzun sadece bugün için değil, gelecek yıllarda da ihtiyacımıza cevap verebilmesi için lütfen israf etmeden, tasarruflu kullanalım."

Haber Fotoğrafları