ÇAMLIDERE BARAJI VE GEREDE IŞIKLI REGÜLATÖRÜ HAVZALARI KORUMA PLANI VE ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME PROJESİ TAMAMLANDI

“İçme- Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik” ile  içme-kullanma suyu temin edilen yerüstü su kaynaklarına ilişkin havza koruma planlarının 28 Ekim 2022 tarihine kadar su kanal idareleri tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulma zorunluluğu getirilmiştir.

Bu kapsamda; ASKİ Genel Müdürlüğü olarak, İçme-Kullanma Suyu Havzaları Koruma Planları ve Özel Hüküm Çalışmaları, ilk aşamada üç farklı ihale ile 7 baraj havzamızda başlatılmış, 5 baraj havzamızda ise 2022 yılında tamamlanmak üzere planlamalar yapılmıştır.
20.06.2018 tarihinde başlatılan “Çamlıdere Barajı ve Gerede Işıklı Regülatörü Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi” başarı ile tamamlanmış, 25 Aralık 2019 tarihinde yapılan kapanış toplantısı ile proje nihayetlendirilmiştir.

Proje ile bilimsel verilere dayalı, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve koruma-kullanma dengesi çerçevesinde koruma planı ve özel hükümler belirlenmiştir.

Proje sürecinde, gerek yapılan bilgilendirme toplantıları gerekse de proje sonu askı süreci ile ilgili kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, yörede yaşayan vatandaşlarımız ve akademik çevrenin görüş, öneri ve değerlendirmeleri alınmış, ortak bir paydada buluşulması hedeflenmiştir. 

Kapanış toplantısında,  planın içeriği ve hazırlanma süreci hakkında paydaşlara bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, yapmış olduğu konuşmasında; oluşturulan koruma planı ve özel hükümlerin Ankara halkına ve yörede yaşayan vatandaşlarımıza hayırlı olması temennisinde bulunmuş, su kaynaklarının kaynağında korunmasının önemine vurgu yaparak, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün bu konuda çalışma yapan su kanal idareleri arasında ilklerde yer aldığını belirtmiştir.

Kapanış toplantısında gelen görüş ve öneriler değerlendirilerek son hali verilecek olan “Çamlıdere Barajı ve Gerede Işıklı Regülatörü Koruma Planı ve Özel Hükümleri”, Tarım ve Orman Bakanı’nın onaylamasının ardından yürürlüğe girecektir. 
 

Haber Fotoğrafları