BAŞKENT’İN İÇME SUYU TEMİZ VE SAĞLIKLIDIR

BAŞKENT’İN İÇME SUYU TEMİZ VE SAĞLIKLIDIR

Son günlerde sosyal medya hesapları üzerinden Ankara’nın şebeke suyuyla ilgili olarak kaynağı belirsiz ve gerçeği yansıtmayan haberlerin art niyetli kişiler tarafından bir kez daha yayılmaya başlandığı görülmüştür. Yapılan yayınlarda ASKİ tarafından şehir şebekesine verilen içme ve kullanma suyunda “Legionella Pneumophila” bakterisi bulunduğu iddia edilerek, vatandaşların şüphe duymasına yol açılmıştır.

Oysa ki;  bakteriyolojik parametreler sınıfında yer alan Legionella Pneumophila bir bakteri olarak tanımlanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı 13 Mayıs 2013 Tarih, 29354 sayılı Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği ve Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Rehberi’nde belirtildiği üzere söz konusu bakterinin akış hızı çok yavaş, çok düşük basınçlı sularda ve dezenfektasyonun olmadığı durumlarda çoğalma ihtimali bulunmaktadır. İçme suyu arıtma tesislerinden çıkan suyun yüksek basınç ve yüksek hıza sahip olması ve klorlama sistemleri ile dezenfektasyonu düzenli olarak hassas bir şekilde sağlanması nedeniyle Legionella Pneumophile bakterisinin içme suyu şebekelerinde bulunması söz konusu değildir.

İçme sularını denetlemeye yetkili tek kurum Sağlık Bakanlığı’dır. İçme kullanma sularının denetlenmesine ait mevzuat İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik olup, bu yönetmenlikte de Legionella’ya ait herhangi bir izleme ve değerlendirme yapılma durumu söz konusu olmaması nedeniyle söylentilerin yanlış ve asılsız olduğu oldukça nettir.

Düzenli kontrolleri yapılan ve kamuoyu ile paylaşılan şehir şebeke suyu ile ilgili sosyal medyada çıkan asılsız haberlere itibar edilmemesi önemle duyurulur.

Arıtma tesisinde arıtılarak şehir şebekesine verilen su, Türk ve Dünya içme suyu standartlarına uygundur. Bu standartlara göre yapılan su analiz sonuçları ise günlük olarak,  www.aski.gov.tr web sitesinde yayınlanmaktadır.

Bu nedenle vatandaşlarımızın kaynağı belli olmayan haberlere itibar etmemelerini önemle rica ederiz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

                                                                                    ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ