ASKİ GENEL MÜDÜRÜ ERDOĞAN ÖZTÜRK: “TARİHİ MEKÂN ANKARALILAR İLE TEKRAR BULUŞUYOR”

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile belediyeye bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Atatürk’ün emriyle 1930 yılında yapımına başlanan ve 1936’da açıldığında “mühendislik harikası” olarak nitelendirilen Cumhuriyetin ilk betonarme içme suyu barajı olan Çubuk 1 Barajı’nı yeniden eski şaşaalı günlerine döndürmek için çalışıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda halkın kullanımına açılacak olan baraj, özellikle hafta sonlarında Başkentlilerin sıklıkla ziyaret edeceği bir mesire alanına çevriliyor. ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, “Bu tarihi mekân, Ankaralılar ile tekrar sağlıklı bir şekilde buluşacak” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile ASKİ Genel Müdürlüğü, tarihi Çubuk 1 Barajı’nı yeniden temiz ve çağdaş bir görünüme kavuşturmak için kolları sıvadı. 40 bin çam ve 100 bin akasyanın yanı sıra birçok ağaç ve bitkiye ev sahipliği yapan barajın Başkent’in yeni çekim merkezi haline getirilmesi planlanıyor. Baraj havzasını besleyen derelerin ve barajda kötü kokuya neden olan dip çamurunun temizlik çalışmaları sürerken, Başkentimiz bu proje ile yakında gözde bir rekreasyon alanına kavuşmuş olacak. Geçtiğimiz günlerde ASKİ Genel Müdürlük binasında Çubuk 1 Barajı’nda yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya genel müdür yardımcıları ve ilgili daire başkanları katıldı.  

KİRLİLİK KAYNAKLARINI AÇIKLAYAN EYLEM PLANI

Sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk Çubuk 1 Barajı’nı besleyen derelerin temizlenmesi için Ocak 2020’den bu yana bir eylem planı yürütüldüğünü belirterek, “Derelerden numune alıp, analiz ederek, kirlilik kaynaklarını ortaya koyduk. Kaçak deşarjları büyük ölçüde engelledik. Barajın dip çamuruyla ilgili analizler de yapıldı” dedi.

ATIK SU ARITMA TESİSLERİNİN PERFORMANSI ÖLÇÜLDÜ

Özellikle yağışın fazla olduğu aylarda suyun arıtılmadan baraja verildiği eleştirilerini değerlendiren Öztürk, “Su Arıtma Dairemiz, Çubuk merkezden başlayarak Karaköy Atık Su Arıtma Tesisi’ne kadar olan alanı inceleyerek Çubuk ve Karaköy Atık Su Arıtma Tesislerinin performansını değerlendirdi.  Eleştirilen Karaköy Tesisi’nin iyi çalıştığı ortaya çıktı” diye konuştu. Öztürk, “Biz kendi laboratuvarlarımızda zaten atık su giriş ve çıkış analizlerini yapıyoruz ancak ikinci bir göz olarak akredite kuruluşlar ile de özel bir çalışma yaptık. Bu iki tesisin performanslarını ölçtürdük. Eleştirilen Karaköy Tesisi’nin de çok büyük bir oranda su arıtımında başarılı olduğunu biliyoruz. Tesisin yüzde 95 oranında kirliliği azalttığı raporlandı” dedi. Öztürk, her iki tesisi de doğru bakım süreçleri ile daha da verimli hale getirmeyi planladıklarını ifade etti.

KAÇAK KANALİZASYON BAĞLANTILARI ENGELLENDİ

Çubuk 1 Barajı’ndaki asıl sorunun yağmur kanallarına kaçak atık su (kanalizasyon) bağlantısı yapılması olduğunu vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti: “Çubuk 1’i besleyen derelerde önemli iyileştirme çalışmaları yapıldı. Depolardan bölgeye su sağlandı. Dönemsel olarak dere yataklarında yapılan temizlik çalışması hızlandırıldı. Derelere olan kaçak atık su bağlantıları sonlandırıldı. Hala devam ettiği tespit edilen kaçak bağlantılar da en kısa sürede ortadan kaldırılacak ve dereler artık temiz akacak.”

HAYVANSAL KİRLİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN KOORDİNASYON TOPLANTISI

Bölgedeki hayvancılık tesislerinden kaynaklı kirliliğe de dikkati çeken Öztürk, “Barajı besleyen derelerden özellikle birinin en büyük problemi ne yazık ki kaçak hayvancılık tesisleri. Söz konusu tesisler için Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordinasyon toplantısı yaptık. Bu tesisler ile ilgili daha sıkı denetim yapılıyor. ASKİ olarak tesislerin bilimsel ve teknik yöntemlerle hayvansal atıkları bertaraf etmesi için katkı sunuyoruz”  dedi.

“TARİHİ MEKÂN ANKARALILAR İLE YENİDEN BULUŞACAK”

Haftalık değerlendirme toplantılarıyla planlı bir şekilde sürecin yürütüldüğünün altını çizen Öztürk, “Bu tarihi mekânın Ankaralılar ile tekrar sağlıklı bir şekilde buluşması için gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz. Ankaralıların daha yaşanabilir bir çevreye kavuşması için var gücümüzle hiç durmadan çalışıyoruz. Başkent, çocukların, gençlerin ve yaşlıların huzurlu vakit geçirecekleri yeni bir rekreasyon alanına kavuşuyor” diye konuştu.

ÇUBUK 1 BARAJI’NIN TARİHÇESİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk,  o yıllarda 359.8 metreküp yağmur düşen Ankara ve çevresindeki suyu tutmak ve kentin su sıkıntısını gidermek için Çubuk Çayı üzerinde bir baraj inşa edilmesine karar verdi. İlk etüt çalışmaları 1927’de yapılan barajda inşa çalışmaları 28 Mayıs 1930’da başlatıldı. Toplam maliyeti 4 bin 981 liraya ulaşan baraj, 3 Kasım 1936’da açıldı. Bölgeye yapılan gazino, restoran, su sporu aktivite merkezleri ile genç Türkiye Cumhuriyeti’nin prestijini arttıran baraj, 1994 yılından itibaren taşkın önleme alanı olarak kullanılmaya başlandı.

Haber Fotoğrafları