ERDOĞAN ÖZTÜRK: İLÇE BELEDİYELERİNİ BİR KEZ DAHA UYARDI: “MAZGALLARIN ÜZERİNİ ASFALTLA KAPATMAYIN”

Ankara Su ve Kanalizasyon Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, bir kez daha ilçe belediyelerine, “Pis su ve yağmur suyu akışını düzenleyen alt yapı tesisatlarının üzerlerinin asfaltla kapatılmaması” uyarısında bulundu.

            Daha önce de konuyla ilgili defalarca uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Öztürk, ilçe belediyelerinin mazgalları kapatacak şekilde asfalt dökümlerine devam ettiğinin tespit edilmesi üzerine, şu açıklamayı yaptı:

“ASKİ Genel Müdürlüğü olarak Ankara genelinde içme suyu temini ile kanalizasyon ve yağmur sularının toplanması, uzaklaştırılması ve işletilmesi için 7/24 esasına göre çalışmalarımız hız kesmeden sürmektedir. Bu kapsamda da bugüne kadar yılın ilk yarısında 40 binden fazla mazgal temizliği gerçekleştirdik ve temizliğe de devam ediyoruz.

Bu temizlik çalışmaları sırasında ise Genel Müdürlük ekiplerimizi en çok sıkıntıya düşüren durum ise İlçe belediyelerin tarafından dökülen asfaltlarla ızgara ve vana bacalarının kapatılmasıdır.

İlimiz genelinde yapılan asfaltlama çalışmaları esnasında alt yapı tesislerimizin üst yapı elamanları olan; pis su ve yağmursuyu baca kapakları, yağmur suyu ızgaraları ve içme suyu vana kapakları olan vana buşaklelerinin üzerlerinin asfalt çalışmaları esnasında kapatıldığı görülmektedir. Baca kapaklarının üzerinin kapatılmasından dolayı da kanalizasyon hattı tıkanıklıklarına müdahalede gecikmelerden dolayı mağduriyetler yaşamaktadır. Su alma yapılarımız olan yağmur suyu ızgaralarımızın asfalt altında kalması yüzeysel su baskınlarına neden olmaktadır.

İklim değişiklikleri nedeniyle sel ve su taşkınları artık daha hissedilebilir ve afet durumuna gelmiş durumda. Bu sebeple de gerek ilçe belediyeleri gerekse diğer birimlerce asfalt atılan yerlerde baca kapağı ve yağmursuyu ızgaralarının üzerlerinin her an müdahale edilecek şekilde yol kotunda olması gerekmektedir. Bu sebeple de üzerlerinin asla kapatılmaması ve engellenmemesi önem arz etmektedir.

Özellikle bazı ilçe belediyelerinin asfalt dökümleri sırasında bu hususlara dikkat etmediğinin görülmesi üzerine defalarca uyarıda bulunmamıza karşın, bu durumun devam sürdüğünü tespit etmiş durumdayız.

Bu sebeple bir kez daha, yapılmakta olan asfalt çalışmalarının alt yapı işletmelerine engel olmamaları için pis su ve yağmursuyu baca kapakları, yağmursuyu ızgaraları ve içme suyu vana buşaklelerinin çalışma yapılan noktalarda ivedilikle yükseltilmesi gerekmektedir.”