2024-2054 YILLARINI KAPSAYACAK “İÇME SUYU, ATIK SU VE YAĞMUR SUYU YÖNETİMİ MASTER PLANI” ÇALIŞMALARI BAŞLADI

-ASKİ GENEL MÜDÜRÜ ERDOĞAN ÖZTÜRK: BAŞKENT’İMİZE YENİ BİR KİMLİK KAZANDIRACAĞIZ
-“KESİNTİSİZ, KALİTELİ, İÇİLEBİLİR SUYU İLETECEK ALTYAPIYI DÖŞEMEK ÖNCELİĞİMİZ OLACAK”
          
 Başkent’in içme ve kullanma suyu ile kanalizasyon altyapısı ihtiyacını karşılayan Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü,  Ankara’nın 2024 ile 2054 yıllarını kapsayacak  “İçme Suyu, Atık Su ve Yağmur Suyu Yönetimi Master Planı” çalışmalarını başlattı.  
         
  ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, master plan çalışmalarının 3 buçuk yıl süreceğini belirterek,  “Ankara’mızın 30 yılını planlayarak Başkent’imize yeni bir kimlik kazandıracağız. Kesintisiz, kaliteli ve içilebilir su temin etmek ve onu iletecek altyapıyı döşemek önceliğimiz olacaktır” dedi.

          İklim değişikliği ve kuraklığın su kaynaklarına etkisi ile insanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi, tüm dünyada su yönetimi açısından yenilikçi çözümlerin üretilmesini gündeme getirirken; ASKİ’de, Ankara nüfusunun mevcut ve gelecekteki su ihtiyacının karşılanması için harekete geçti. ASKİ, Ankara’nın gelecek 30 yıldaki su temini ve atık su (kanalizasyon) yönetiminin yol haritasını çıkarıyor.         
ASKİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda 2 gün sürecek master plan tanıtım toplantısının açılış konuşmasını
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yaptı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baki Kerimoğlu ile Genel Sekreter yardımcıları, ASKİ Genel Müdür yardımcıları, daire başkanları ile ilgili firma katıldı.

“GÖNÜL RAHATLIĞI İLE MUSLUKLARDAN AKAN SUYU İÇEBİLİYORUZ”

Toplantıda konuşan ASKİ Genel Müdürü Öztürk,  Başkent’in en önemli yapı taşlarından olan ASKİ’de devam eden şeffaf, planlı, bilimsel ve yetkin yönetim anlayışının devamı niteliğindeki master plan çalışmasının bir ferdi olmaktan onur duyduğunu dile getirdi. Öztürk, “Çalışmanın ana başlıkları; su kaynaklarının yönetimi, altyapı ve arıtma sistemleri, yatırım programı, finansal analizler başlıklarından oluşacak” dedi.  Geçtiğimiz 1 yıl içinde 700 bin metre atık su ve yağmur suyu hattı, bir milyon 370 bin metre içme suyu isale şebeke iletim hattı, 6 bin ızgara ile 185 su deposu imalatı gerçekleştirdiklerini kaydeden Öztürk, “Bugün Ankara’da yaşayan vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile musluklarından akan suyu içebilmektedir” diye konuştu.

“ŞİKÂYETLER SIFIRA İNDİ”

Sunumunu Atık Su Arıtma Dairesi Başkanı Ayşegül Topaloğlu’nun yaptığı toplantının ilk gününde; Plan, Proje ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Muhammed Ercan, master planın amacı, kapsamı, önemi, hedef ve içeriği ile ilgili sunum yaptı. Ardından ASKİ’nin emekli personeli Ali Osman Kılıçkaya söz aldı. Eski ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı ile İZSU Genel Müdür Yardımcısı Onur Demirci telekonferans yöntemiyle toplantıya katılarak, master planla ilgili  deneyimleri ve önerilerini aktardılar.  İki gün süren master plan toplantısının ilk gününde  Ankara 2. Bölge Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanı İlteriş Erdaş’ın moderatörlüğünde sürdü. Toplantının 2. günün ise ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Öztürk’ün moderatörlüğünde kurumsal yapı, Genel Müdür Yardımcısı Murat Tütüncübaşı’nın moderatörlüğünde finansal yapı masaya yatırıldı. Master Plan toplantısı katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ve günün değerlendirilmesi ile son buldu.  

SÖZLEŞME 7 NİSAN 2020’DE İMZALANDI

ASKİ, 2054 yılını hedefleyen master planı için 7 Nisan 2020’de yüklenici firma ile sözleşme imzaladı. Sözleşmeye ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, ASKİ Plan, Proje ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Muhammed Ercan ile firma temsilcileri imza attı.

SU KAYNAKLARI KORUNACAK

Master planı ile sanayi ve kentsel dönüşümdeki değişimlere dikkat çekilerek, Ankara’nın sürdürülebilir gelişmesinin temin edilmesi için gelecekteki su yönetimi planlanarak koruma altına alınacak. Su kaynakları, su kullanımı ve ortaya çıkacak atık suların bertaraf edilmesini içeren master plan, tüm ana sektörlerin su ihtiyacını ortaya koyacak.  Böylece teknik, ekonomik ve çevresel açıdan en uygun seçeneklerin analizi sonucunda belirlenen projeler, yatırım programına alınacak.

 AKILLI ŞEHİR KONSEPTİ

ASKİ, ayrıca yeni yapılacak master plan ile kısa, orta ve uzun dönem yatırım ve işletme politikalarını belirleyerek, verimli enerji ve akıllı şehir konseptine uygun, su kayıp ve kaçak yönetiminde etkin bir altyapı sistemi oluşturmayı hedefliyor.

Haber Fotoğrafları