-ASKİ’DEN “SUYU BİLİNÇLİ TÜKETELİM” ÇAĞRISI

     Tüm ülkeyi etkileyen kuraklık Başkent’e su sağlayan baraj havzalarında da yoğun olarak hissediliyor.  Ankara’nın içme ve kullanma su ihtiyacının karşılandığı barajlara geçen yılın ilk iki ayı ile kıyaslandığında 3 aylık daha az su akışı sağlandığı bildirildi.  Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk,  Ankara’nın geçen yıla nazaran bu yıl ocak ve şubat aylarında yaklaşık 115 milyon metreküp daha az suyu bulunduğuna dikkat çekerek, Başkentlilere yönelik su tasarrufu çağrısını yineledi.  

 

     ASKİ Genel Müdürlüğü, tüm dünyayı etkileyen kuraklık ve iklim değişikliği krizine karşı suyun bilinçli tüketimi için çağrılarını yineliyor. Kurum, su tasarrufunda toplumsal bilincin oluşturulmasını ilanlarla  ve çeşitli etkinliklerle sağlamaya çalışırken, ASKİ Genel Müdürü  Erdoğan Öztürk, Başkent’in çevresinde bulunan ve kente içme suyu sağlayan  barajlardaki toplam doluluk oranının yüzde 30, aktif doluluk oranının ise yüzde 20 olduğunu açıkladı.

     Ankara’ya su temin eden Kurtboğazı Barajı’nda incelemelerde bulunan Öztürk, Ankara barajlarının son durumuna ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Öztürk, “Ankara’ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajların 19 Mart 2023 tarihi itibarıyla aktif kullanılabilir su hacminin yüzde 20, doluluk hacminin de yüzde 30 mertebelerinde olduğunu görüyoruz” dedi.

 

GÜNDE KİŞİ BAŞI 237 LİTRE SU TÜKETİYORUZ

 

     Tablonun pek iç açıcı olmadığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

ASKİ’nin toplam abone sayısı 2 milyon 540 bin 988. Kentimizde kişi başı günlük tüketilen su miktarı ise 237 litre. Ülkemizde olduğu gibi Başkent’imizde de bu yıl beklediğimiz yağışlar oluşmadı. Özellikle kar yağışında geçen yıllara oranla çok ciddi düşüş olduğu için baraj havzalarımızda doluluk oranları beklediğimizin henüz çok altında.

Geçtiğimiz yılın ilk 2 ayına baktığımızda 137 milyon metreküp mertebelerinde gelen su miktarı bu yılın ilk 2 ayında sadece 22 milyon mertebesinde. Yani nereden baksanız içme suyu baraj havzalarımıza gelen su 115 milyon metreküp az.”

 

“HER DAMLA ÇOK KIYMETLİ”

 

Öztürk, şöyle devam etti:

“Bizler vatandaşlarımıza suyu sağlıklı bir şekilde ulaştırmak, suyu kaynağında koruyup, kayıp kaçakla mücadele etmek anlamında elimizden gelen maksimum gayreti gösteriyoruz. Çünkü çok ciddi kuraklık süreçleri yaşanabilir ve su tasarrufu çok önem kazandı. Her alanda özellikle genç nesilde su bilincinin oluşması adına lütfen üzerimize düşen görevi fazlasıyla yerine getirelim. Suyumuzun her damlası çok kıymetli. Artık toplum olarak su kaynaklarımızın sonsuz olmadığı gerçeği ile yüzleşelim ve su israfına geleceğimiz için hep birlikte ‘Dur!’ diyelim, vatandaşlarımız lütfen bu sözlerimizi, çağrımızı dikkate alsınlar ve ortak suyumuzu tüketirken özenli olsunlar.”

 

SU İZİNİ KAMERAYA GÖSTERDİ

 

    Yağışlardaki azalmanın baraj havzasına yansımasını kameralara gösteren Öztürk, “Kurtboğazı Barajı’nda daha önce suyla dolu olan üst kotlardaki izi görüyoruz.  Yağışların azalması sonucu geldiği yeni düzeyi de ıslak ve kuru toprak üzerindeki işaretlerde çok net görmemiz mümkün” dedi.

 

ASKİ’DEN “SU KARDEŞLİĞİ” PROJESİ

 

     Öztürk, su israfı konusunda halkı bilinçlendirmek için ASKİ’nin sivil toplum örgütleri, Kent Konseyi, meslek odaları ve muhtarlar ile ortak çalıştığını vurgulayarak, “Ayrıca çocuklara yönelik olarak ‘Su Kardeşliği Projesi’ni başlattık. Eğitim kurumlarını ziyaret ederek suyun israf edilmeden kullanılması konusunda ortak bilinç oluşturmaya çalışacağız” diye konuştu.

Öztürk, ayrıca Ankara’nın çevresinde yer alan Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Çubuk 2, Kavşakkaya ve Elmadağ Kargalı Barajlarındaki su miktarının dijital sensörler aracılığıyla anlık takip edilerek ASKİ’nin resmi internet sitesinde açıklandığını söyledi.

Haber Fotoğrafları